2014. november 10., hétfő

Mai születésnapos (Ennio Morricone)

Ma egy olyan úriembert hoztam, akinek a neve egybeolvad a filmzenékkel. Az emberek többsége a filmzenékkel azonosítja őt...

   Ennio Morricone 1928 november 10-én született. Oscar-, Grammy és kétszeres Golden Globe díjas olasz zeneszerző. Már 6 évesen tudott kottát olvasni és zenét komponálni. Tanulmányait a római Santa Cecilia Konzervatóriumban végezte, ahol trombitaművésznek tanult, ahol 1946-ban végzett a tanulmányaival. Majd 1947-ben alkalmazták, mint színházi zeneszerző.
   1954-ben zeneszerzői végzettséget is szerzett. Az igazi ismertséget az Egy maréknyi dollárért c. westernfilm zenéje hozta meg a számára. Ezek után az ismertebbnél ismertebb filmek zenéjének elkészítésére kérték fel, melyek felsorolására kevés lenne ez a hely.
   Koltai Lajos operatőrrel három film elkészítésekor dolgozott együtt. Ezek a Maléna, Az óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság c. filmek.
   Filmes karrierje mellett számtalan országban vezényel és irányít zenekarokat. Érdemes megemlíteni, hogy több kontinenst érintő turnéjára a Győri Filhamónikusokat kérte fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése